cloud servers

cloudworking

Wat zijn “cloud servers”?

De naam cloud verwijst naar het internet. In schematische voorstellingen wordt het internet gesymboliseerd door een wolk, “the cloud”.

Werken in “the cloud” is dus letterlijk het gebruiken van rekenkracht in de internet-wolk.

Bij cloud gebuik worden computercapaciteit en computertoepassingen over het internet gebruikt. Het maakt niet uit waar de servers die de diensten leveren zich fysisch bevinden. Het beheer van de diensten wordt door ons verzorgd en u hebt online toegang. Om de infrastructuur zo optimaal mogelijk te benutten passen we virtualisatie toe. Onze cloud infrastructuur is zo opgebouwd dat klanten zelf hun virtuele servers kunnen samenstellen en in gebruik nemen. U krijgt een deeltje van de beschikbare servercapaciteit, opslagcapaciteit en het netwerk toegewezen. Voordelen van cloud  servers? Het belangrijkste voordeel van cloud servers is de flexibiliteit en continuïteit. De capaciteit van “The Cloud” is quasi ongelimiteerd. Hierdoor kan een cloud server à la minute extra resources krijgen of kunnen er automatisch en snel nieuwe cloud servers opgezet worden die de beschikbare capaciteit gaan gebruiken. The Cloud zorgt zelf voor een beheer van die beschikbare capaciteit en het gebruik van de resources. Ook voor continuïteit is “the cloud” een ideale oplossing. “the cloud” zal continu alle hardware monitoren. Is er een defect of is een hardwaremachine onbeschikbaar, dan worden de servers automatisch verplaatst naar andere hardware. Zo is er geen of heel minimale onbeschikbaarheid van de toepassingen op de servers.

Dit kan gerealiseerd worden doordat de directe link tussen software en hardware wordt verbroken door het plaatsen van een virtualisatielaag. Die virtualisatielaag zorgt ervoor dat de software onafhankelijk wordt van de onderliggende serverhardware.

Private clouds versus Public clouds

Het verschil tussen een private cloud en een publieke cloud is eenvoudig. Bij een publieke cloud wordt de cloud infrastructuur gebruikt door verschillende bedrijven, bij een private cloud wordt de cloud infrastructuur opgezet voor één bedrijf.

Public clouds

Publieke clouds, zoals de Dynamic cloud worden aangeboden in een model waarbij er betaald wordt voor welke resources en diensten gebruikt worden. Gebruikers kunnen gemakkelijk up- en downgraden of nieuwe servers opzetten. Ze hoeven ook niet te investeren in hardware. De aanbieder van de publieke cloud zorgt ervoor dat er voldoende capaciteit beschikbaar is binnen de cloud.

Deze oplossing is heel geschikt voor: groeiende en dynamische bedrijven die snel en flexibel willen inspelen op veranderende behoeftes, kortlopende projecten, bedrijven met seizoensarbeid of fluctuerende behoeftes (bijv. rapportage aan het einde van de maand, marketing campagnes, …) situaties waarin u heel snel servers of extra rekenkracht nodig hebt.

Private clouds

Bij een private cloud wordt de cloud niet gedeeld buiten de onderneming. Er wordt een pool van hardware opgezet alleen gereserveerd voor die ene onderneming. Wanneer er extra capaciteit nodig is wordt er extra hardware (een node) toegevoegd in de pool.

Een private cloud is nuttig voor grotere bedrijven of bedrijven met veel servers of wanneer er specifieke veiligheidsregels zijn die publieke clouds niet kunnen aanbieden.

Wat kost dit?

Iedere cloud server wordt op maat gemaakt maar dit kan al vanaf €99/maand.

 Vermelde prijzen zijn exclusief btw