afkortingen en uitleg

Binnen het vakgebied domeinregistratie worden allerlei technische termen en afkortingen gebruikt. Sommige bent u misschien al tegengekomen op deze site. Met anderen zult u mogelijk te maken krijgen wanneer u een domeinnaam aanvraagt. Hieronder zijn de belangrijkste termen op een rijtje gezet.

DNS: Computers die verbonden zijn met internet communiceren met elkaar via IP-nummers. Voor mensen is rechtstreeks gebruik van deze nummers niet functioneel. Om die reden is het Domain Name System (DNS) ontwikkeld. Een DNS server vertaalt een domeinnaam die in een browser wordt ingetikt in een IP-adres.

HTTP: Het HyperText Transfer Protocol (HTTP) is een standaard- protocol voor de verzending van webpagina’s op internet.

IP-adres/nummer: Een IP-adres is een uniek registratienummer waarmee internetcomputers of -servers geïdentificeerd kunnen worden. Een IP-adres bestaat standaard uit 4 blokken met cijfers tussen de 0 en 255 (182.168.16.223 bijvoorbeeld).

SLD: Met Second-Level Domain (SLD) wordt het naamgedeelte van een domeinnaam bedoeld. In de domeinnaam voorbeeld.nl is ‘voorbeeld’ dus de SLD.

TLD: Met Top-Level Domain (TLD) wordt het extensiegedeelte van een domeinnaam bedoeld. In de domeinnaam voorbeeld.nl is ‘.nl’ dus het TLD. TLD’s worden op hun beurt onderverdeeld in landgebonden extensies (zoals .nl of .be) en algemene extensies (zoals .com en .net).

URL: Uniform Resource Locator (URL) is de benaming van een compleet adres naar een pagina, bestand of programma op internet. Een URL hoeft niet per se een website aan te duiden, maar kan ook een rechtsteeks adres zijn van een plaatje of een te downloaden programma. Zowel http://www.facebook.com als http://www.gewerveldedieren.info/sites/default/files/hond.jpg zijn voorbeelden van bestaande URL’s.

WHOIS: WHOIS is een programma waarmee u kunt nakijken op welke persoons- of bedrijfsnaam een domein geregistreerd staat. In de praktijk wordt WHOIS ook vaak gebruikt om te controleren of een domeinnaam nog vrij is of niet.

WWW: Het World Wide Web (WWW) is het geheel van alle hypertext servers (HTTP servers) die HTML pagina’s met tekst, plaatjes, muziek et cetera kunnen weergeven.