welke domeinnaam moet ik kiezen

Het vinden van een geschikte domeinnaam is niet eenvoudig. De meest voor de hand liggende namen zijn meestal al bezet. Bij het bedenken van een geschikte domeinnaam komt het dus vooral aan op inventiviteit. Houdt u altijd in het achterhoofd dat een domeinnaam uniek is en per extensie maar één keer kan worden geregistreerd.

Een geschikte naam: Het sub-level domein (SLD) van de site waar u nu naar kijkt is ‘watiseendomeinnaam’. Dat is weliswaar een lange, maar toch makkelijk te onthouden naam omdat hij gebaseerd is op een normale Nederlandse zin. Over het algemeen is het echter aan te raden om een korte naam te kiezen die niet verkeerd gespeld kan worden. Als de naam die u op het oog heeft (b.v. mijnbedrijf.be) al bezet is, kunt u d.m.v. het toevoegen van een streepje ( mijn-bedrijf.be) toch een nieuwe domeinnaam creëren. U kunt natuurlijk ook overwegen om uw bedrijfsnaam af te korten.

De juiste extensie: Naast een SLD heeft u ook een topdomein of extensie nodig. Er zijn twee soorten extensies waaruit u kunt kiezen: een landgebonden extensie (bijvoorbeeld .be voor Belgïe en .nl voor Nederland), of een algemene extensie (bijvoorbeeld .com voor commerciële bedrijven, .org voor non-profitorganisaties en .edu voor educatieve instellingen). Vroeger was registratie van bijvoorbeeld een .com-domein alleen toegankelijk voor bedrijven. Tegenwoordig kunnen ook particulieren deze extensie claimen. In de toekomst zal naast de bestaande extensies ook de .eu-domeinnaam worden geïntroduceerd. Via deze website zullen we u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de nieuwe .eu extensie.

Spelregels: Bij het samenstellen van een domeinnaam moet u zich aan een aantal regels houden. Zo zijn domeinnamen altijd aan een bepaalde lengte gebonden. Een .be domein mag bijvoorbeeld maximaal 254 karakters bevatten, maar een .biz domein niet meer dan 30. Daarnaast mogen in domeinnamen alleen letters, nummers en streepjes (-) worden gebruikt. Komma’s, spaties of andere speciale tekens zijn dus niet toegestaan. In bepaalde landen mogen overigens wel regiogebonden taaltekens worden gebruikt (zoals de ‘ö’ in Duitsland en de ‘æ’ in Denemarken). Een domeinnaam waarin zo’n teken voorkomt wordt een Internationalized Domain Name (IDN) genoemd.

Het is van belang om te onthouden dat domeinnamen geen onderscheid maken tussen hoofdletters en kleine letters. Voorbeeld.be en voorbeeld.be zijn dus één en hetzelfde domein.